GHIDUL ANTRENAMENTULUI

PREGATITI JOCUL IN ANTRENAMENT NU IN TIMPUL DRSFASURARII MECIULUI

Antrenamentul ar trebui sa fie conceput cu obiectivul de a pregati echipa din punct de vedere fizic, tehnico-tactic si mental pentru joc. Este imperios necesar sa construim obiceiuri si tehnici corecte. Obiceiurile fizice nu se schimba pe parcursul uni joc. Insistati ca executiile sa fie corecte tot timpul.

Nu conteaza cat alergi, conteaza cum alergi. Baschetul nu este numai un joc de atac si aparare ci si un joc de efort si executie. Daca va confruntati cu probleme in timpul jocurilor mergeti inapoi la munca si repetati fundamentalele de baza si de executie.

Stabiliti un plan pentru intreg sezonul, unul saptamanal si unul zilnic. Nu te astepta ca jucatorii sa execute corect ceva care nu a fost acoperit in practica. In cazul in care pe parcursul unui joc apare o situatie care nu a fost pregatita, imediat in urmatorul antrenament include acea varianta pentru a fi discutata.

Dezvolta jucatorii tai la capacitatile lor maxime. Sa antrenezi jucatori valorosi este usor. Antrenorii mari exceleaza in a obtine mai mult de la fiecare jucator, indiferent de calitatile acestora.

FOLOSITI METODE DE PREDARE COMUNE

Ori de cate ori introducem un exercitiu intr-un antrenament, imediat in urmatorul antrenament cautam sa il executam cat mai corect. Analizeaza si consolideaza abilitatile si tehnicile dupa cum este necesar. Acorda atentii la detalii. Fa corectii precise. Cand se greseste prima data, opreste si atentioneaza toti jucatorii. Daca greseala se repeta, dupa o mica pauza corectati din nou. Nu pierde timpul cu alti jucatori pentru a corecta unul singur. Nu va lasati prinsi cu explicatii lungi. Utilizati remarci pozitive mai degraba decat negative. Gasiti motive de a lauda si incuraja. Utilizati critici constructive atunci cand este cazul.

PREGATIREA ANTRENAMENTULUI

Compuneti un program de antrenament detaliat. Dati antrenorilor asistenti copii dupa program. Daca este posibil aveti o intalnire cu antrenorii asistenti inainte de antrenament. Fiecare exercitiu trebuie sa aiba scop si valoare. Alternati exercitii dificile din punct de vedere fizic cu cele mai putin obositoare. Asigurati-va ca includeti exercitii pentru dezvoltare individuala in fiecare antrenament.

ORGANIZAREA ANTRENAMENTULUI

MOTIVE DE PLANIFICARE:

  • garanteaza folosirea la maximum a timpului disponibil
  • asigura acoperirea tuturor fazelor de joc
  • mentine in permanenta interesul jucatorilor
  • creeaza un mediu favorabil de invatare
  • evalueaza zilnic antrenamentul si la sfarsitul sezonului, intreg sezonul

Doua etape de planificare:

  • Creearea unui Master Plan
  • Creearea unui Plan Zilnic

CREEAREA UNUI MASTER PRACTICE PLAN

Inainte de a dezvolta sistemele defensive si ofensive pe care antrenorul doreste sa le utilizeze pentru urmatorul sezon, este necesara o buna organizare si pregatire.

In compunerea unui plan care sa asigure secvential acoperirea tuturor fazelor de joc este necesara o buna folosire a timpului disponibil. Un plan bine gandit, va crea un mediu favorabil pentru invatare cu rezultate mai bune in fiecare antrenament. Un Master Practice Plan este de fapt o lista care include toate aspectele jocului, care trebuiesc aprofundate in antrenament.

1. Trebuie stabilit mai intai tipul de joc pe care antrenorul intentioneaza sa il foloseasca in urmatorul sezon.

Acesta trebuie determinat in functie de jucatorii care vor compune echipa in noul sezon.

Este importanta experienta antrenorului si expertiza facuta de acesta dupa alcatuirea echipei.

Se stabilesc anumite tipuri de exercitii care vor fi utilizate in antrenamente.

2. Se determina strategia care urmeaza sa fie acoperita.

Se stabileste strategia individuala ofensiva si defensiva ce urmeaza sa fie exersata.

Se stabileste strategia colectiva ofensiva si defensiva ce trebuie invatata.

Situatii speciale ce trebuiesc aprofundate.

3. Determinati numarul de antrenamente

Este mult mai bine ca sa primeze calitatea decat cantitatea.

Utilizati Master Practice Plan ca un ghid pentru planificarea antrenamentelor zilnice.

PLANUL ANTREANMENTULUI ZILNIC

Nu mergeti niciodata la antrenament nepregatit. Nu da jucatorilor prea mult intr-un timp relativ scurt. Este important sa faci cateva lucruri foarte bune decat mai multe si mediocre. Este posibil sa trebuiasca sa modificati o parte din Master Practice Plan pe parcursul sezonului.

Distribuirea corecta a timpului in antrenament este esentiala.

Durata maxima a unui antrenament nu trebuie sa depaseasca doua ore si jumatate.

Antrenamentele lungi reduc entuziasmul si performanta jucatorilor. In plus problemele de oboseala micsoreaza intensitatea cu care se antreneaza jucatorii si sporesc numarul de accidentari.

Cu cat se inainteaza in sezon durata antrenamentelor ar trebui sa scada.

Cu o zi inaintea unui joc redu durata antrenamentului dar nu si intensitatea.

Programul antrenamentului zilnic trebuie sa fie suficient de flexibil pentru a putea face modificari in functie de cum reactioneaza echipa.

Nu exista plan perfect. Nu ezita sa faci modificari daca se impun.

Noteaza modificarile in Master Practice Plan.

Cand/daca unele lucruri merg prost, treci la urmatorul exercitiu si revii la sfarsitul antrenamentului sau in antrenamentul urmator.

Nici un antrenor nu ar trebui sa vina la sala fara un plan al antrenamentului scris.

Jucatorii vor simnti eforturile antrenorului si vor respecta munca acestuia.

COMPONENTA ANTRENAMENTULUI

Antrenamentul nu este un moment pentru socializare. Stabileste o tonalitate a vocii care sa domine sala in sens pozitiv.

WARM-UP

O pregatire necorespunzatoare pentru antrenament este in detrimentul performantei. Scopul warm-up este de a pregati corpul pentru activitatea ce urmeaza a se desfasura pe tot parcursul sedintei de antrenament. Este compus in special din usoare exercitii de baschet si stretching. Trebuie sa fie de intensitate si durata suficienta pentru a pregati in mod adecvat jucatorii pentru cerintele fizice ale antrenamentului.

EXERCITII

Atentie: fii un antrenor care foloseste exercitiile pentru un anumit scop, nu numai din dorinta de a avea un numar cat mai mare de exercitii. Acestea trebuiesc folosite pentru a dezvolta o tehnica rafinata a jucatorului. Acordati o atentie deosebita la detalii si aveti grija sa existe in permanenta un bun joc de picioare.

Baschetul este un joc unic prin faptul ca este un joc de echipa, dar si un joc ``individual``. Baschetul mai mult decat orice alt sport necesita integrarea abilitatilor individuale intr-un joc de echipa altruist. Prin urmare imbunatatirea individuala a fiecarui jucator este vitala pentru succesul oricarei echipe. Cu toate acestea dezvoltarea abilitatilor nu este o sarcina usoara. Acesta este un proces fara sfarsit si necesita nenumarate ore de practica si rafinament.

Creearea de exercitii si sisteme este una dintre bucuriile cele mai mari ale unui antrenor de baschet. Fi creativ si compune acele exercitii care se potrivesc cel mai bine calitatilor jucatorilor pe care ii antrenezi. In timpul sezonului atat exercitiile individuale cat si cele colective trebuiesc reanoite. Cand exercitiile sunt abordate cu entuziasm si intensitate avem un feedback pozitiv. Ori de cate ori introduci un exercitiu nou, repeta-l in urmatorul antrenament.

Exercitii individuale ofensive-inainte de a implementa elementele de ofensiva si defensiva jucatorii trebuie sa posede elementele fundamentale ale baschetului. Acestea includ aruncarea, pivotarea, pasul, driblingul impreuna cu tehnici de recuperare.

In ciuda talentului jucatorului de azi cel care va realiza cel mai mult va fi cel care va stapani cel mai bine fundamentalele baschetului.

Exercitii individuale defensive-succesul oricarei defensive este in totalitate dependenta de abilitatile si tehnicile individuale ale jucatorilor. La fel ca si la tehnicile ofensive si cele defensive trebuiesc practicate in mod constant la toate nivelele baschetului.

Exercitiile trebuie sa aiba o corelatie clara cu faza ofensiva si cea defensiva.

Atunci cand lucrurile merg bine treci la urmatorul exercitiu.

Pune accent si insista pe un bun joc de picioare.

Exercitii competitive care sa creeze concurenta in antrenament.

Exercitii care sa pregateasca urmatorul joc si echipa pentru joc.

Repeta situatii de joc, anumite finaluri cu timp de joc.

Foloseste exercitii de joc 5 la 5.

EXERCITII DE CONDITIE FIZICA

Pe masura ce inaintam in sezon scade numarul acestor exercitii.

Foloseste mingea pentru aceste exercitii, utilizeaza multe exercitii de contraatac.

COOLING DOWN-SFARSITUL ANTRENAMENTULUI

Cooling down sau/si stretching-ul dupa antrenament poate fi mult mai benefic pentru prevenirea accidentelor decat stretching-ul de la inceputul antrenamentului. Dupa antrenament ganditi-va sa puneti jucatorii sa inscrie 10 aruncari libere(pentru copii sa execute 10 libere). Acest lucru permite jucatorilor sa regleze un puls acceptabil.

Coolong down nu numai ca are ca scop prevenirea accidentarilor dar in acelasi timp are si rolul de a pregati jucatorii pentru urmatorul antrenament. Folositi cinci minute de mers sau de alergare usoara pentru a facilita tranzitia dintre antrenament si odihna. O intrerupere brusca a antrenamentului poate cauza ameteli, lesin, crampe sau consecinte chiar mai grave. Evitati sa mergeti in vestiar sau la dus imediat dupa antrenament. Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteti face este sa mergeti in sauna. Asteptati pana cand nu mai sunteti transpirati inainte de a merge la dus.

Exercitiu:ia pulsul carotidian(gat), timp de 10 secunde si inmulteste cu 6. La cinci minute dupa antrenament pulsul ar trebui sa fie sub 120, iar la zece minute sub 100. In cazul in care dupa 5 minute pulsul este peste 120, antrenamentul este prea sever pentru conditia ta. Antreneaza-te cu un ritm mai lent pentru o perioada de timp. In cazul in care dupa 10 minute pulsul este peste 100 treci la exercitii de conditie fizica.

ATENTIE: tot timpul cooling down dupa antrenament. Nu merge niciodata la dus pana cand pulsul tau nu este sub 100.

Rata de respiratie normala este de de 12-16 ori pe minut. Daca este mai mare antrenamentul este prea obositor pentru tine.

Perioada de cooling down ar trebui sa se incheie cu diferite exercitii de stretching. Acest lucru este valabil mai ales dupa un antrenament solicitant. Stretching-ul de dupa antrenament pregateste de fapt urmatorul antrenament.

Perioada de cooling down este si un excelent moment de executare de aruncari libere. Aruncarile libere efectuate atunci cand sunteti obositi, spre sfarsit de meci, sunt vitale in majoritatea jocurilor. Combinati diferite exercitii de aruncari libere cand sunteti obositi. Obtinerea unui procentaj bun va transmite multa incredere.